Kirjoituskilpailu 2015, aihe: Karavaanarin elämää

Voittajat arvottiin yhdistyksen pikkujoulutreffeillä Salusjärvellä 2015. Ykkössijan koppasi Jaakko Salin, joka sai voitollaan 100,00 lahjashekin. Kakkossijalle tuli Anitta Asiala, palkintona maksuton osallistuminen yhdistyksen treffeille. 
Kiitokset kirjoittajille!

Sija 1, Jaakko Salin

Karavaanarin elämää: Matkamme kohti etelää, osa 1

Kuva: Viinitarhassa Moseljoen varrella pyöräretkellä tarkastelemassa Rislingtuotantoa. (Jaakko Salin)

Kesä on vaihtunut syksyyn ja kesän aikana tuli liityttyä Rutsakkiin ja rutulaisethan matkaavat syksyn tullen kohti etelää. Tällä hetkellä on noin viikko, kun laiva Vuosaaresta suuntaa kohti Travemündea ja on kiivasta valmistelua kodin ja auton kanssa. Matkamme päämäärä on kaukaisessa Espanjassa, siellä Cadizin maakunnassa Conil de la Frontera. Matkaan lähdemme 16.09.2015 ja paluu on suunniteltu 10.02.2016.

On koittanut aamu lähdön ja viimeiset tavarat autoon. Kodin paikkojen tarkistukset ja suunta kohti Vuosaaren satamaa, josta laivaan ja suunnaksi etelän hedelmät. Laivamatka meni tosi hienosti, vaikka puitteet eivät oleet noilla laivoilla mitkään loisteliaat, mutta tapasimme useita saman henkisiä karavaanareita, joiden kanssa oli kiva vaihtaa kokemuksia matkoista.
 
Saavuimme iltamyöhään Travemündeen josta piti kyllä jatkaa matkaa hieman autolla eteen-
päin, kun olin niin kova mieli jo tienpäälle. Ajoimme noin 120 km ja saavuimme puolenyön maissa Egestorfiin, jossa oli rauhaisa matkaparkki. Aamulla isäntä kävi keräämässä maksun ja paikallinen leipuri saapui pikkupakulla torvet soiden myymään leivonnaisia. 

Aamutoimien jälkeen suuntasimme kohti Koblenzia, joka sijaitsee Moseli- ja Reinjokien risteyksessä viininviljelys alueella. Osan matkastamme menimme pienempiä teitä, jotka kulkivat pienten paikkakuntien kautta ja näkymät olivat hienoja, saksan moottoriteillähän on kyllä hieno paahtaa menemään ja liikenne on sujuvaa, mutta vauhdit ovat huimaavia, joten on seurattava liikennettä hyvin tarkkaan.

Koblenzin seudulla kiertelimme polkupyörillä. Pyöräilyreittejä kulki viinitarhojen vierellä, rypäleet alkoivat olla kypsiä. joten nyt päästiin "rypälevarkaisiin", maukkaita olivat. Linja-autolla kävimme Koblenzin vierailulla, kaunis kaupunki Moselin liitttyessä kaupungissa Reiniin.

Koblenzista lähdimme ajamaan Moselin vartta kohti Ranskaa, pieniä kauniita kyliä ohitellen ja viinitarhoja riitti. Iltapäivällä saavuimme Epinaleen, joka on Nancyn eteläpuolella, sieltä löytyi pieni siisti leirialue yöpymistä varten, kun oli aamulla tarkoitus jatkaa kohti etelää. Ajoimme seuraavan päivän pääosin maksuttomia teitä, jotka ovat oikein hyviä ja miellyttäviä ajaa. Tietenkin kylät ja kaupungit hidastavat hieman menoa, mutta meillä ei ollut kiire ja määränpäät muotoutuivat matkan aikana. Hyvissä ajoin saavuimme Narbooneen eteläiseen Ranskaan, jossa välimeri jo välkehti meille. Täällä on hyvin erikoinen leirialue La Nautica, jokaisella paikalla on oma suihku ja Wc, olemme vierailleet täällä edellisvuonna. Alueella myös uima-allas alue, jossa poikkesimme uimassa. Ennen nukkumaan menoa pieni kävelylenkki ja taas eksyimme viinitarhalle, jossa rypäleet maistuivat hyvältä, olikohan tämä sitä Aatamin ja Eeva touhua.
  
Narbonesta sitten suuntasimme kohti Espanjaa ja Cambrilsiä, jossa ilmat olivat oikein kesäiset. Cambrilsissä olemme olleet ennenkin, Camping Joanissa, jonka olemme todenneet hyväksi. Alueelta on hyvät yhteydet keskustaan ja kauppoihin ja alue sijaitsee aivan rannan tuntumassa ja josta on helppo pulahtaa aamu-uinnille.
 
Alueen ulkopuolelta lähtee kävely- ja pyöräreitti, joka myötäillee upeita hiekkarantoja noin 12 kilometriä, reitin päässä on Saloun kaupunki, pari huvijahtisatamaa, joissa loistokkaita merenmenijöitä. Täällä on mainio liikkua pyörillä ja on paljon pyöräteitä, autoilijat ottavat pyöräilijät huomioon.   Pyöräretki Reussiin on myös nyt tehty, ensiviikolla käydään viellä Tarragonassa junalla ja sitten on auton pakkaaminen edessä. Suuntaamme kohti etelää, noin 500 kilometriä Santa Polaan. Matkastamme on nyt kulunut noin kuukausi, jatketaan kertomusta parin kuukauden kuluttua, kun on  joulu vietetty ja uusivuosi avattu, missä matkaajat silloin lienevätkään.

Terveisin: Jaakko ja Gitta.

PS: Jos joku haluaa tarkempia tietoja matkastamme annan niitä sähköpostitse. Sähköpostiosoitteeni saat SF Caravan Nurmijärvi ry:n kotisivujen ylläpitäjältä. 

Kuva: Matkapäivän jälkeinen karavaanarin pikakeittiö Ranskan Epinalessa. (Jaakko Salin)

Lue Jaakon kirjoituksen 2. osa TÄÄLTÄ >>

Sija 2, Anitta Asiala

Karavaanarin elämää, eli kertomus ensimmäisestä karavaanarikesästä.

"Me ei sitten ainakaan olla semmoisia leirintäalueihmisiä. Ei kiinnosta ajatus, että ollaan siellä vieri vieressä, levitetään ne pöydät ja tuolit siihen ja aloitetaan se "Ai tekin olette täällä" -keskustelu! Me etsitään oma paikka jostain kauniista luonnonhelmasta."

Näin rehvakkaasti sitä tuli kerrottua tutuille ennenkuin oli auto startannut kertaakaan. Auto, joka ei koskaan ollut edes hankintalistalla, kunnes eräs ystävä sitä meille tarjosi. Ajateltiin, että voisihan tuota kokeillakin, kun oltiin aiemmin retkeilty muilla tavoilla. Keväällä alkoi sitten auton laittaminen ja parantaminen, onhan se jo 11 vuotta vanha ja oli melko nuhjuisessa kunnossa. 

Uusin kaikki tekstiilit ja verhoilut, sisustin, ja mies hoiteli omia asioitaan. Johtoja, kiinnityksiä, varustuksia, nippeleitä, kaikkia teknisiä miesten touhuja. Tulihan siitä siisti ja omannäköinen - enemmän tätä päivää.

Sitten alkoi se ensimmäinen karavaanarikesä, vasta heinäkuun puolella, kun ei tuo säänhaltija oikein ollut alkukesästä hyvällä tuulella. Mistähän sillä niin kenkä puristikin?
Ja eikun etsimään sitä nättiä paikkaa. Meillä ei olleetkaan ihan pienet toiveet: sen on oltava veden äärellä ja ikkunoista aamulla herätessä kauniit näkymät. Löytyihän se ensimmäinen paikka melko helposti, mutta seuraavan etsintään menikin jo aikaa - ja sitä seuraavan. Ja niin edelleen. Niitä kauniita paikkoja löytyy, mutta: siihen menee aikaa, joskus jopa tunteja. 
Onkohan kukaan tehnyt minnekkään listaa löytämistään paikoista, jottei kaikkien tarvitsisi nähdä samaa vaivaa? Sitä ei karavaanariuntuvikko vielä tiedä. Vai onko niin, että niistä pidetään suu supussa aivan kuten vaikkapa hyvistä sieni- tai kalapaikoista? Meillä on omamme karttaan merkittynä. Olen myös pitänyt reissuista päiväkirjaa.

Nyt jo varmaan arvaattekin mitä seuraavaksi tapahtuu. Mies ehdotti ensimmäisen kerran leirintäalueelle menoa. Sillä lailla.

Menin respaan ja sanoin, että ollaan ensimmäistä kertaa asialla, mitäs nyt tapahtuu? Sain ohjeet, ja eikun paikkaa katsomaan. Edelleenkin se veden äärelle pääsy on kriteereissä kärkipaikoilla. Paikka löytyi, mutta mitenkäs päin tuohon nyt menisi? Ensimmäinen peruutus, ja pyöräteline maassa kiinni. Eei nääin! Siitä tulikin pian tunnuslauseemme. Pienellä ähräyksellä se auto siihen taipui, ja hyvä paikka olikin. Pian oli naapurivaunun isäntä kuikkimassa. Kyllä, tiedetään että neljä metriä pitää olla väliä.

Etukäteen olimme nauraneet vedet silmissä, että mitähän me mahdetaan töppäillä, kun ollaan aloittelijoita, siis ihan untuvikkoja? Keksittiin tämmöinen: Ei ole pyörille huppua, laitetaanpa grillihuppu… Ja sitten se repeää matkalla, ja meidän perässä roikkuu semmoinen viiden metrin roikale, jossa lukee Lucifer! Ollaan ajateltu, että kai sitä nyt jotain saa anteeksi, jos SFC-numero on 150 000+?

No, niin ei käynyt, mutta jotain sentään kävi tällä ensimmäisellä leirintäalueella. Mies päätti lähteä tyhjentämään kemssatankkia, siis käsipelillä raahaamaan sitä sinne tyhjennyspaikkaan. Eei nääin.
Hän kävi ensin saunassa, ja lähti sitten toimittamaan asiaansa. Se olikin painava. Niin painava, että piti pysähdellä matkalla, aina vain tiheämpään tahtiin. Ajatus siitä, että vielä väsyksissään kaatuu, ja se kaikki leviää…. sai hänet jatkamaan, eihän muutakaan vaihtoehtoa ollut. Hän tuli takaisin aivan hiestä märkänä, ja eikun takaisin saunaan. Siellä oli edelleen samat miehet kuin aikaisemmallakin kerralla. On siellä mahtaneet kanssaleiriytyjät katsella, että no niin, siellä taas tankkia viedään….ja numero oli?

Tein minäkin oman osuuteni. Ihanaa, pääsee kunnon vessaan ja suihkuun! Vessassa olinkin jo käynyt, mutta sitten päätin käydä suihkussa. Riisuin vaatteni ja menin suihkuttelenmaan. Sitten joku tuli vessaan. Kuinka tuo ääni kuulostaa niin erilaiselta? Ei kai vaan….kyllä, olin miesten puolella. ONNEKSI kukaan - tai ketkään - ei tulleet kun olin riisuuntumassa, tai pukemassa, eikä kukaan nähnyt, koska vaatteet jätettiin yhteiseen tilaan. Seuraavalla kerralla katsoin tarkkaan mikä merkki ovessa oli. Ja katson edelleen.

Nimittäin nyt niitä leirintäaluekertoja on jo useita. Vain yhden kerran ollaan tuon ensimmäisen kerran jälkeen tehty poikkeus, ja jääty metsään. Se tapahtui Sevettijärvellä; metsässä oli pieni järvi ja  hiekkaranta, joka oli täynnä poron jälkiä. Tehtiin tulet ja katseltiin auringonlaskua. Miehen mielestä se on hienoin paikka missä ollaan tähän mennessä yövytty.

Nyt reissuja on kertynyt kuusi. Lyhyin viikonlopun mittainen, pisin 10 päivää. Työasiat eivät ole antaneet tänä kesänä pitää sen pidempää pätkää kerrallaan. Tuon 10 päivän reissun aikan kilometrejä kertyi vähän yli 4000. On oltu Hangossa ja Nordkapissa ja sillä välillä. Suomen maisemat ovat niin upeita, ettei niiden takia ole pakko ulkomaille lähteä. Aivan häkellyttävän kaunis on tämä kotimaamme järvineen, jokineen, puroineen ja tuntureineen. Kun vain aurinko paistaa niin kaikki on hyvin!

Sattuuhan sitä kaikenlaista muutakin hauskaa. Inarin K-kaupassa oli eräs mies meidän edellä kassajonossa. Hän osti vain pari askia tupakkaa, joten kassarouva rupesi laittamaan meidän ostoksia siihen jatkoksi. Minun mieheni siinä sitten lausumaan sen kliseen, että kyllä hänelle sopii jos maksat nekin. Vieras mies katsahti minuun ja sanoi: "Se on sitten mukaan lähtö, mutta siihen lienee sinullakin jotain sanottavaa".

Karigasniemellä varattiin illaksi sauna, kuten usein tehtiin. Mieheni meni hakemaan saunan avainta respasta, ja itse menin saunan liepeille odottelemaan. Saunalla olikin edelleen edelliset asiakkaat, joten sinne ei voinut mennä. Sitten ohitseni käveli mies, jonka arvelin olevan omistajan, ja menevän sanomaan edellisille saunojille että olisi jo aika tulla pois. Näin olikin. Kun hän käveli takaisin, sanoin hänelle että mihinkähän se minun mieheni jäi? Hän meni respaan ja sanoi ääneen, että siellä joku kaipailee miestään. Minun mieheni vain jatkoi juttuaan omistajan vaimon kanssa ja naurahti, että on se kurjaa kun on mies kateissa. Kun omistaja toisti sanansa, mieheni oli huudahtanut että "Ai, minäkö se olenkin se kadoksissa oleva mies!"

Alkuun meitä nauratti karavaanareiden tapa moikata vastaantulevia karavaanareita. Jotkut moikkaavat jo kaukaa reippaasti, useampien tyyli on vaatimaton, onhan tässä jo moikkaultu tarpeeksi -tyyli: käsi ei paljoa ratista irtoa. "Moikkasiko vaimo? Ei." "Nyt nyt nyt, tuolta tulee yksi!" "Tuo ei moikannut ollenkaan, olipa ylpeä!" Ajateltiin naureskellen, että otetaanko sellainen tyyli, että huiskutetaan oikein vimmatusti! No, ei otettu, ja kyllä se nyt jo irtoaa meiltäkin ilmeenkään värähtämättä.

Mä en kyllä ymmärrä tuollaista kuusenjuurella önnöttämistä, sanoi työkaverimme eräälle jo eläkkeelle jääneelle vuosikymmeniä karavaanarin elämää viettäneelle työkaverillemme aikoinaan. Täytyy lähteä parin viikon päästä ensimmäiseen karavaanaritapahtumaan tämän kyseisen työkaverin luo, ollaanhan tässä nyt önnöttäjiä itsekin!