UUTTA! SF Caravan Nurmijärvi ry:n blogisivu!

Talveen varustautuminen >

Tiistai 14.6.2022 klo 11.09 - Eeva Ahervuo


Talvi - pitääkö siihen jotenkin varustautua?

Vaikkei Suomen kesästä koskaan ole takeita, ovat sääolosuhteet  kesäaikaan suotuisammat autoilulle ja leirielämän vietolle kuin hyisessä talvisäässä. Moni meistä viettääkin karavaanari-elämää vain vuoden lämpimimpinä kuukausina, johon loma-ajatkin suurilta osin sijoittuvat. Talven tullen kulkineet pysyvät usein paikallaan kevätkautta odottaen.

Talvikuva-asuntoauto.jpg

Syyssiivous

Kun reissukausi on ohi, on syyssiivouksen aika.

Kulkine on hyvä pestä ja vahata, näin lika ei talven aikana pääse pinttymään, ja puhtaana pidetyt tiivisteetkin pysyvät kunnossa. Vahaus paitsi suojaa ilmansaasteilta, myös auttaa lumen ja jään poistumisessa.

Vessa ja koko vesijärjestelmä tyhjennetään, jotta putkistossa seisova vesi ei pakkaskelillä jäädy aiheuttaen ikäviä vuotoja ja isonkin remontin.

Syyssiivouksessa kaikki ruokakaapit on syytä tyhjentää, sillä hiiret papanoineen löytävät tiensä paikan päälle, jos tarjolla on mitä tahansa syötäväksi kelpaavaa. Jälkien siivoaminen kaapeista keväällä ei ole mukavaa - ja saattavatpa nappisilmät nakerrella paikkojakin ruokaa etsiessään.

Kuten kesämökeiltäkin, myös matkailuajoneuvosta on kaikenlainen arvotavara hyvä siirtää talveksi pitkäkyntisten varalta pois. Vakuutus toki auttaa, mutta mielipahaa vakuutuskaan ei korvaa.

Minne matkailuajoneuvo talveksi?

Matkailukalusto kestää ulkona talvehtimisen kyllä. mutta jos mahdollista, kulkine säilytetään hallissa tai tallissa. Lämmitetty säilytyspaikka on paras vaihtoehto, mutta kuiva, kylmäkin halli ajaa asiansa. Matkailukaluston talvisäilytystä tarjoavia yrityksiä on Suomessa useita.

Joskus mieleen saattaa tulla, että arvokas kulkine tulee suojata talven viimalta muovisilla pressuilla. Tiivis kevytpeite-paketointi estää kuitenkin  ilmanvaihdon ja keväällä innokasta matkaanlähtijää saattaakin  odottaa lohduttoman homeinen menopeli. Väljästi aseteltu, matkailukaluston talvisuojaukseen tarkoitettu suojapeite hengittää paremmin, mikäli suojan haluaa laittaa.

Muistilista talvea varten

Sangen tyhjentävä lista toimenpiteistä talvea vasten löytyy SF Caravan ry:n sivuilta: www.karavaanarit.fi/vaunut-ja-autot/vinkit/talvisailytys/

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini